Yoga med Marie

FÖRST, VAD ÄR EGENTLIGEN YOGA?

LYC - 1 (7)Ordet yoga sägs betyda förening eller balans. Att skapa balans mellan kropp och sinne, kropp och själ. Yogan kommer ursprungligen från Indien och är flera tusen år gammal. En vanlig missuppfattning om yogan är att det bara är fysiska övningar men det är en fullständig vetenskap för livet som inkluderar fysiska ställningar. Yogan är ingen religion, den är först och främst en praktisk fysisk mental och andlig disciplin. Du behöver inte tro på någonting när du utövar yoga förutom på dig själv, att du genom att utföra yoga kan förändra dig själv och hitta din egen inre styrka.

 

YOGA HOS OSS – I Höst tar Linköpings Yogacenter paus från terminskurser. Däremot kommer info inom kort om fördjupningskurser och gongbad mm. Följ även med på  våra yogaresor. www.sat-nam.se

 

PRAKTISKT ATT TÄNKA PÅ

  • Klä dig bekvämt, mjuka kläder som inte sitter åt kring magen. Ta gärna med dig ett extra lager i form av en tröja. Till vilan finns det varma filtar att låna.
  • Ät inte tung mat för nära inpå, det kan kännas obehagligt under yogapasset.
  • Drick ordentligt, helst alltid i livet. Men speciellt efter ett yogapass då vi kommer åt att arbeta med inre organ, som då behöver “spolas” genom när de släpper slaggprodukter.
  • Vi ser gärna att ni lämnar mobiltelefoner utanför yogasalen. Vi låser alltid dörr till omklädningsrum och in till lokalen.

 

VEM KAN YOGA?

LYC - 1 (8)Alla kan göra Yoga. Fungerar det inte för dig att komma ner på mattan går det lika bra att utföra rörelserna på en stol eller pall. Hos oss har vi elever i alla åldrar. Alla yogar utefter sin förmåga.

Ett vanligt Medi- eller Kundaliniyogapass består av en serie rörelser som utförs tillsammans med andningen. Det ingår en längre stunds vila efter passet med efterföljande meditation. Rörelserna är ämnade att utveckla fysisk smidighet, skapa mentalt välbefinnande och ge klarhet. Andningen har en central roll inom yogan, den förkroppsligar människans livskraft (Prana). När vi andas långsamt förändras vårt medvetande och vi mår bättre. Kroppen tar tacksamt mot hjälpen som den djupa andningens syresättning ger och jämna lättare ut de obalanser vi har, kroppsligt som mentalt.

 

HUR PÅVERKAR YOGAN MIN KROPP?

Den ger en smidig kropp och uthålliga muskler, påverkar matsmältningen och hormonbalansen. Den ger ett starkare nervsystem, förbättrar dina sömnvanor och mycket mer. Kroppen byggs upp i den takt den kan och vill, ingen prestation eller tidspress. Yogan sätter inga mål, yoga är en övning som aldrig tar slut.

 

SAGT AV YOGAELEVER

“Att utöva yoga är i dag ett måste för mig. Jag kom i kontakt med yoga för 12 år sedan, då en arbetskamrat tyckte jag skulle följa med på ett “prova på pass”. Den avslappnade känslan jag hade i kroppen efter det passet, kan jag fortfarande komma ihåg. Och det är just den känslan jag får uppleva gång efter gång, när jag utför kundaliniyoga, en djup avslappning och kropp och själ i harmoni. ” “Kundaliniyogan ger mig kraft och balans i livet. Vid påfrestningar och stress så vet jag hur jag ska lugna mig själv med hjälp av de andningstekniker vi fått lära oss.Yogan har fått mig att förstå hur kropp och själ hör ihop.”